У багатьох італійський стиль життя асоціюється зі середземноморською дієтою і збалансованим харчуванням. Це не завжди вірно і, що прикро, особливо по відношенню до дитячого харчування, стверджує наш автор Анна Чорткова, яка живе з дітьми в Італії.
Fort George G. Meade Public Affairs Office / Flickr / CC-BY-2.0
невтішна статистика
За статистичними даними Nutrikid, маленькі італійці вдома їдять в основному пасту і рис (71%), другі страви (45% м’ясні і лише 15% рибні) з гарніром (бобові 18%, картопля 24%, інші овочі 17%) і сирами ( 29%). 42% дітей в Італії не їдять сезонні фрукти кожен день, зате з задоволенням п’ють молоко і їдять йогурт – лише 8% маленьких італійців навідріз відмовляються від молочних продуктів.
Італія разом з Грецією, Португалією, Ірландією та Іспанією входить до п’ятірки країн з високим відсотком страждають на зайву вагу дітей. Найбільше маленьких італійців з ожирінням проживає на півдні і в центральних регіонах країни – Абруццо, Кампанії, Апулії, Базиликате, Молізе. На Сардинії і на півночі країни діти харчуються збалансовано: там лише 25% дітей страждає від надмірної ваги в порівнянні з 40% їх однолітків з півдня.
Фото опубліковано Anna Chertkova (@ann_in_milan) Авг 10 2016 о 8:24 PDT
Збалансоване харчування в школі
Однак не все так погано з дитячим харчуванням в Італії. При складанні меню для вихованців італійських дитячих садків і школярів дієтологи намагалися підібрати збалансовану кількість споживаних калорій, вуглеводів, білків, жирів і вітамінів. Зробивши це, вони взяли до уваги і виражаються учнями смакові переваги.
В італійських дитячих садах існує два меню – зимовий (як правило, з жовтня по квітень) і літній (з квітня по червень і з вересня по жовтень). Таким чином, італійські школярі гарантовано споживають в їжу тільки сезонні продукти з максимальним вмістом вітамінів і мікроелементів. У садах малюків годують першим (рис, паста, суп), другою стравою (м’ясо, птиця, риба, шинка, сир) з овочевим гарніром, дають фрукти і / або солодке.
Батьки мають можливість ознайомитися з тим, що їдять їхні діти в саду: меню на поточний місяць регулярно вивішується на дошці оголошень в кожній групі. Таким чином, мами і тата не тільки знають, що день за днем їсть їх дитина, але і можуть при бажанні взяти до уваги обіднє меню, щоб запропонувати малюкові до вечері щось інше.
Улюблені страви: паста, рис і котлетки
Маленькі італійці – кулінарні патріоти своєї країни, тому що незмінно вважають за краще італійську кухню, особливо домашню куховарство мами або бабусі, всім заморським страв. Коротка паста і рис – на піку переваг юних гурманів, не в останню чергу і тому, що їх зручно їсти. Найулюбленіший дітьми соус до пасти – томатний, за ним слід білий (так звана pasta in bianco – паста, заправлена оливковою олією і іноді – тертим пармезаном) і зелений – соус песто з базиліком. Ще італійські діти обожнюють місцеву шинку prosciutto і котлетки polpette.
Примітно, що в котлети італійки не кладуть цибулю, а змішують з фаршем подрібнений часник, вимочений у воді хліб, посічену петрушку, терту цедру лимона, багато пармезану, яйце і мускатний горіх. Потім котлетки обсмажують, як і у нас, в маслі, попередньо обваляти в панірувальних сухарях. Виходить дуже смачно!
На полуденок – морозиво
І тут італійці дуже традиційні і навіть консервативні: як і їхні власні батьки колись, 79,2% італійських мам і тат воліють дати дитині на полуденок. бутерброд з ковбасою. І тільки 11,6% батьків визнається, що дає своїм дітям вже готові покупні полуденок – булочки, печиво, бісквіти.
Влітку дітей балують морозивом: 6 з 10 італійських мам дають дітям морозиво в спекотні місяці принаймні раз в тиждень. Некалорійне, освіжаюче і вгамовує спрагу – воно до душі італійським дітям. Особливо молочне, кремове або шоколадне. Незважаючи на свою «погану» репутацію, морозиво зовсім не така калорійне, як думається багатьом: вафельний ріжок з вершковим морозивом містить 180-220 ккал, а фруктовий сорбет – і того менше, всього 90-130 кКал. Для порівняння: 200 мл фруктового соку, який багато мам дають дітям, містить 106 кКал.
Домашня піца від італійської свекрухи
Звичайно, найулюбленіший маленькими італійцями полуденок – це фокачча, прісна коржик або ж справжня італійська піца.
Дозвольте я поділюся з вами рецептом піци моєї італійської свекрухи, яку однаково люблять і дорослі, і діти. Коли вона готує тісто, то прикриває величезну каструлю старим пледом своєї бабусі, а ми всією сім’єю і, звичайно ж, з малюками – сидимо разом на кухні, розмовляємо, граємо, обговорюємо всяку всячину. І чекаємо, чекаємо домашню піцу, яку їмо тут же, прямо з печі, з тане моцарелою, свіжим томатним соусом і ароматним базиліком. мммм!
Отже, інгредієнти на 8 осіб:
– 350 г борошна;
– 150 г манної крупи;
– 500 г томатної пасти;
– 250 г моцарели;
– кубик пивних дріжджів;
– 250 мл води;
– 6 столових ложок оливкової олії;
– свіжий зелений базилік;
– сіль;
– пармезан (за бажанням).
приготування:
1. Під місткою мисці перемішайте борошно, манну крупу і сіль.
2. Розведіть дріжджі в теплій воді.
3. Додайте дріжджі в миску з борошном і вимішують тісто.
4. Скачайте тісто в коло, покладіть в миску, накрийте мокрим рушником і поставте в тепле місце на півтори години або, принаймні, поки тісто не подвоїться в обсязі.
5. Розігрійте духовку до 220 градусів і підготуйте два дека для запікання, виклавши їх пергаментним папером.
6. В окремій мисці перемішайте томатну пасту з однією столовою ложкою солі і трьома столовими ложками оливкової олії.
7. Наріжте моцарелу маленькими кубиками і дайте стекти з неї рідини.
8. Дістаньте тісто і вимішують ще хвилину, потім розділіть на дві частини і розкачати два прямокутника за розміром ваших листів. Викладіть на листи тісто, розподіліть руками по всій формі.
9. Розподіліть по поверхні томатний соус і поставте в духовку. Через 8-10 хвилин вийміть, розкладіть по поверхні піци нарізану кубиками моцарелу і знову поставте в духовку на 10 хвилин.
10. Перед подачею полийте піцу оливковою олією, прикрасьте свіжим базиліком і, якщо потрібно, посоліть.