Цікаве

Чим корисна маринована капуста і як її приготувати?

 

Більшість росіян дуже люблять їсти капусту. Її гасять, обсмажують, запікають, відварюють, квасять, солять і маринують. Останній спосіб є одним з найбільш бажаних, оскільки маринована капуста максимально зберігає поживні речовини.

корисний складу

Маринована капуста – це джерело самих різних корисних сполук. У ній міститься достатньо вітамінів, макро- і мікроелементів. Продукт лідирує серед інших натуральних овочевих закусок і заготовок на зиму за кількістю аскорбінової кислоти: в 100 його грамах присутні більше 40 мг вітаміну С. До біологічно активних речовин овоча відносяться також вітаміни А, К, групи В, в тому числі, нікотинова, фолієва, пантотенова кислоти.

Мінеральний склад маринованої капусти відрізняється ще більшим різноманіттям. Капуста багата як поширеними сполуками (кальцієм, фосфором, калієм, сіркою, марганцем, йодом, цинком, залізом), так і більш рідкісними (бором, нікелем, кобальтом, молібденом, алюмінієм, хлором, хромом, фтором). Крім того, маринований овоч рясніє органічними кислотами, грубими харчовими волокнами і водою. Вуглеводів і білка в ньому небагато, а жири і зовсім практично відсутні.

Калорійність маринованої капусти трохи вище, чим у квашеної. Зате маринований овоч краще засвоюється і містить набагато менше органічних кислот.

Користь маринованої капусти для здоров’я

Маринована капуста посилює наявні і навіть набуває деякі додаткові властивості. Відбувається це за рахунок використовуваних для приготування розсолу інгредієнтів.

В першу чергу, такий овоч є справжньою паличкою-виручалочкою для низького імунітету. Він активізує захисні сили організму і зменшує сприйнятливість останнього до хвороботворним бактеріям, грибків і вірусів. Як результат, людина рідше хворіє на застуду і більш серйозними інфекційними недугами.

Друга важлива корисна властивість маринованої капусти для здоров’я – це надання благотворного впливу на нервову систему. Велика кількість в рослинному продукті вітамінів групи В забезпечує підвищення рівня стресостійкості, усунення проблеми безсоння, дратівливості і тривожності. Регулярно отримуючи мариновану капусту, організм краще справляється з перевтомою і довше сповнений сил для нових звершень.

Маринована капуста дуже корисна для кишечника, покращує його перистальтику, позбавляючи від запорів. Під його впливом поліпшується процес травлення в цілому і підвищується швидкість обміну речовин. Завдяки наявності клітковини натуральний продукт знижує в крові рівень «поганого» холестерину, перешкоджаючи, таким чином, розвитку атеросклерозу, інфаркту міокарда та інсульту. А органічні кислоти, що містяться в ласощах, зміцнюють і живлять серцевий м’яз.

Маринована капуста, багата вітамінами і особливо аскорбинкой, відмінно підходить для профілактики авітамінозу. Тому її рекомендується включати в раціон взимку і навесні, коли організм ослаблений і особливо потребує вітамінної підживлення.

Вживання в їжу маринованого овоча сприяє нормалізації функції кровообігу і кровотворення, піклується про приведення в належний стан рівня білка гемоглобіну, що протидіє анемії. Крім усього іншого смачний продукт ліквідує кровоточивість ясен.

Маринована капуста насичена антиоксидантами. З цієї причини її слід частіше їсти з метою профілактики онкологічних захворювань і для омолодження.

Людям, що бажають схуднути або зберегти наявні привабливі форми свого тіла, також не завадить включити дане ласощі в раціон харчування. Маринована капуста не тільки прискорює метаболізм, але і розщеплює жири, що відкладаються на тілі про запас, і виводить з організму токсини, шлаки за рахунок вмісту в продукті великої кількості води.

Маринована капуста дуже корисна для осіб, які страждають на подагру, порушеннями функції нирок і сечового міхура, гастритом зі зниженою кислотністю шлункового соку, ішемічною хворобою серця, недокрів’ям, неврозом, алергією. Його слід їсти вагітним жінкам через наявність в ласощах достатньої кількості фолієвої кислоти, вкрай важливою для внутрішньоутробного розвитку плоду і, перш за все, нервової системи майбутнього малюка.

є протипоказання

Маринована капуста протипоказана до вживання при деяких захворюваннях. Йдеться про панкреатиті, виразці шлунка і дванадцятипалої кишки, гастриті з підвищеною кислотністю шлункового соку – особливо в стадії загострення. Небажано вживати приготований за допомогою маринаду овоч при підвищеному газоутворення, схильності до здуття живота і метеоризму; при кишкових, в тому числі виразкових колітах. Продукт негативно впливає на організм людей, що мають проблеми із застоєм в тканинах рідини. Наявність солі в маринованої капусті посилить і без того наявні у таких осіб набряки. Оскільки для приготування маринованої капусти обов’язково використовують цукор, на її вживання накладено табу для діабетиків. Втім, ця рекомендація кілька суперечлива. Справа в тому, що, згідно з деякими науковими даними, маринована капуста містить важливий компонент, що знижує рівень глюкози в крові – тартроновую кислоту. До того ж продукт має відносно низьку калорійність. Варто згадати ще й про те, що маринований овоч потрапляє в список заборонених видів їжі для жінок в період грудного вигодовування немовляти.

Прості рецепти маринованої капусти

Мариновану капусту легко можна приготувати самостійно. Ми пропонуємо вам два простих рецепта маринованої капусти з оцтом.

Маринована капуста «Хрумка»

компоненти: Білокачанна капуста – 3 кг, 1 морква – 5 шт., 3 лаврових листки, запашний і чорний перець горошком – 3 і 5 штук, відповідно. Для маринаду потрібно: соняшникова олія – ​​200 мл, вода – 1 л, цукор – 100 г, 9% -ний оцет – 100 мл, кухонна сіль – 2 ст.л. з гіркою.
приготування. Капусту треба нашаткувати, моркву натерти на крупній тертці. З’єднайте в глибокій посуді обидва подрібнених продукту. Туди ж введіть прянощі і все ретельно перемішайте. Утворену масу розкладіть по скляних банках, гарненько її утрамбовуючи. Після переходите до підготовки маринаду: вилийте в каструлю воду, поставте ємність на плиту, введіть сипучі і рідкі складові. Після закипання суміші вимкніть її і остудіть. Тепер обережно проткніть капусту ножем, слідом залийте маринадом. Закрийте банки капроновими кришками, переверніть догори дном і не чіпайте 1/2 доби. Через 2-3 дні капусту можна вживати в їжу. Зберігають її в холодильнику.

Маринована капуста з коренеплодами

компоненти: На одну банку обсягом 3 л знадобиться: 1,4 кг білокачанної капусти, 180 г солодкої моркви, 180 г червоного буряка, 250 г ріпчастої цибулі, 15 г часнику. Продукти для маринаду: 1 л води, 100 мл столового оцту (9%), 200 г цукру, 2 ст.л. солі, 100 мл рослинного масла.
Як приготувати. Очистіть і помийте коренеплоди, часник і цибулю. Моркву натріть на крупній тертці, буряк наріжте кружальцями. Лук за допомогою гострого ножа перетворите в кільця середньої товщини, часник – в пластинки. Капусту поріжте на великі шматки. Скляну банку простерилизуйте і викладіть в неї шарами підготовлені овочі, дотримуючись такого порядку: цибуля – часник – морква – буряк – капуста. Завершивши цю процедуру, приступайте до варіння маринаду. Все, що вам потрібно зробити, так це довести до кипіння воду, а після всипати в нього цукор, сіль і влити олію з оцтом. Нехай маринад покипит з хвилинку, після чого можете залити їм суміш капусти і овочів. Зверху прикрийте банку кришкою і залиште її в теплі на 6-7 годин. По закінчення даного терміну ємність щільно закрийте і поставте в холодильник. Охолоджену капусту можна подавати на стіл.

You may also like...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

code