Морський рис або морський індійський рис, відомий також як морської гриб або живий рис, японський рис, – став вельми популярний в даний час. Причиною цьому послужили неймовірні корисні властивості настою, за смаком нагадує квас, приготованого з цієї загадкової біокультури – прозорою липкою маси, схожої за зовнішнім виглядом на морські кристалики або рисові зернятка.
Цікаво, що за своєю біологічною суттю морської рис – це утворення, що виникає при склеюванні водних бактерій, що виділяють слиз. Наукова назва цього драглистого речовини – зооглея. Зооглея "Морський рис" складається з декількох видів дріжджоподібних мікроорганізмів, грибків і оцтово-кислих бактерій, які в процесі своєї життєдіяльності викликають бродіння, а органічні кислоти і корисні речовини, що утворюються при цьому, надають неймовірне оздоровчий вплив на організм людини.
До зооглея також відносять відомий всім чайний гриб і тибетський молочний гриб. Всі три види об’єднує наявність уксусно-кислих бактерій в складі. Однак за цілющими властивостями серед трьох зооглею лідирує все-таки індійський морський рис, що пояснюється присутністю в його настої дуже важливого і необхідного для травлення підсилювача дії ферментів Q-10, так як самостійно печінку людини з віком втрачає здатність його виробництва в необхідних кількостях. Крім цього напій з настою морського рису містить органічні кислоти – пировиноградную, уроновая, глюкуроновую, n-кумаровую, оцтову, щавлеву, лимонну, молочну, фолієву і ін., Спирт, кофеїн, вітаміни C і D, дубильні речовини, глюкозиди, амілазу, липазу, протеазу, чисельних ферменти, активно розщеплюють солі шкідливих кислот, а також кофермент Q. Завдяки такому "зоряному" складу напій рекомендований до застосування в лікуванні і профілактики більше 100 різних захворювань і недуг, у тому числі й онкологічних.
Про цілющі і чудодійні властивості морського рису знали і використовували їх за часів найдавніших людських цивілізацій – древній Китай, Індія і Древній Рим, проте географічної батьківщиною біокультури прийнято вважати Тибет.
Цікаво, що в дикій природі морської рис не зустрічається, а тільки культивується людьми і поширюється з рук в руки, в зв’язку з чим його походження до цих пір є таємницею. Деякі вчені вважають що дана біокультур була створена в стародавньому Тибеті і має штучне походження, інші настоівают на те, що цей вид "народжений" природою природним шляхом.
Зараз настій з морського рису не тільки вживається в їжу, але також використовується при виготовленні дезодорантів для тіла, ополіскувачів для волосся, різних масок для обличчя і як додається в воду при прийомі ванн.