11 Жовтня 2011
Хліб, рис, макаронні вироби – все це принесе користь організму, якщо виготовлено з цільного зерна. Вироби рафіновані не так корисні, як з борошна грубого помелу. Про це часто говорять, такі продукти постійно рекомендують для повноцінного збалансованого харчування, проте не всі знають, чим же так гарні цільнозернові.
Ще кілька десятиліть тому такі вироби становили основу раціону, коли люди в досить великій кількості вживали крупи, хліб грубого помелу. Це було ще до війни. Але потім, мало-помалу, вироби з білої муки поступово витіснили корисні продукти, і люди адаптувалися до більш рафінованому, але, на жаль, не більше корисного харчування. І в даний час, коли світ охоплений ідеєю здорового способу життя Здоровий спосіб життя – харчування і фізкультура, жінки намагаються схуднути, а лікарі рекомендують робити це здоровим способом, цільнозернові знову повертають собі колишні позиції. І, незважаючи на те, що ще деякий час назад макарони і випічка із білої муки розцінювалися мало не як атрибути розкоші, їх естетичні властивості втрачають сенс перед користю якостей цільнозернових продуктів.
Різниця між рафінованими і цільнозерновими продуктами
Після Другої світової війни люди почали виготовляти рафіновану борошно. Сенс полягав у тому, що у зерна стали видаляти оболонку, але ж саме в ній знаходяться найважливіші вітаміни і мінерали, клітковина. Рафінування досягається шляхом абразивної обробки, яка позбавляє зерно від його натурального коричневого кольору. Очищене зерно має можливість довше зберігатися, як раз за рахунок того, що стає позбавленим корисних речовин.
Але в наші дні нам не потрібно більше дбати про те, щоб у великих кількостях складувати борошно на випадок голоду. Більш того, зараз ми розуміємо, що зерно, позбавлене оболонки, по суті своїй стає порожнім, втрачаючи значну частину своїх цінних властивостей. Організму ж потрібно клітковина, яка потрібна для нормального перетравлення, засвоєння цієї їжі, а якщо її не вистачає, він починає черпати її зі своїх запасів.
Але не варто турбуватися щодо шкоди вироби з білої муки. Зрозуміло, цільнозернові багаті вітамінами, живильними речовинами, мінералами, і корисні для здоров’я. Але рафіновані продукти, які не приносять значної користі, не можна відносити до небезпечних. Дієтологи стверджують, що якщо ви будете споживати вироби з білої муки, ви нічим не ризикуєте. Але цільнозернові все ж краще.
Корисні властивості цільнозернових
У наші дні, коли люди схильні споживати велику кількість рафінованих продуктів, їм потрібно рекомендувати обов’язково заповнювати дефіцит корисних речовин, включаючи в раціон цільнозернові. Вони допоможуть наситити організм клітковиною Клітковина, вітаміном B, залізом.
Основне позитивна якість цільнозернових, особливо для тих, хто мріє скинути зайві кілограми, полягає в здатності насичувати на довгий час. Неоціненну допомогу нададуть цільнозернові тим, хто страждає від закрепів або має інші проблеми з травленням. Клітковина, яка в них міститься, сприяє просуванню їжі по шлунково-кишковому тракту. Якщо ви включите в раціон цільнозернові, ви помітите, як з часом налагодиться травлення.
Клітковина може знижувати рівень поганого холестерину в крові, залізо допоможе при анемії Анемія: причини, види, лікування, вітаміни групи В важливі для стабілізації роботи нервової системи, а також цільнозернові дають організму енергію.
Обмеження у вживанні цільнозернових
Незважаючи на очевидну користь для здоров’я, цільнозернові, як і будь-який інший продукт, не можна вживати без міри, намагаючись все ними замінити. По-перше, треба переконатися в тому, що вони підходять для травної системи, на роботу якої вони роблять значний вплив. Людям з роздратованим кишечником вони можуть виявитися протипоказані або показані в обмежених кількостях. Потрібно вводити їх в раціон дбайливо, наприклад, замінити щоденний батон білого хліба на хліб з борошна грубого помелу – це хороший крок на шляху до свого здоров’я.
Важливий пункт, який виникає при розгляді теми цільнозернових – це екологічна складова. Споживаючи неочищена зерно потрібно бути впевненим в тому, що продукт без пестицидів, які мають властивість накопичуватися в оболонці, як і корисні речовини.
Де шукати незбиране зерно?
Нерафіновані продукти не важко буде знайти в магазинах. Це хліб з борошна грубого помелу, мюслі, коричневий рис і інші продукти, які існують як в версії цільнозерновий, так і полурафінірованной.