Цікаве

Чим важливий лактоферрин: вплив грудного молока на імунітет

Одним з головних подарунків, які годує грудьми мама підносить своїй дитині, можна назвати лактоферин – унікальний білок, що впливає на імунітет

Лактоферин відноситься до поліфункціональним білків грудного молока, захисні властивості якого унікальні.

Спочатку лактоферрин розглядався тільки як залізозв’язуючих білок молока з бактеріостатичними властивостями, але до теперішнього часу отримано багато експериментальних даних і доказів, що вказують на те, що цей білок має множинними фізіологічними властивостями.

Нижче перераховані тільки деякі з них. А про скількох ще ми не знаємо.

1. Найбільш вивчена функція – регулювання вмісту заліза в організмі. Коректна регуляція концентрації іонів заліза в організмі життєво важлива, оскільки залізо бере участь у багатьох метаболічних процесах. Однак, надлишок заліза не менше шкідливий, чим його недолік і призводить до активації росту мікробів, руйнування клітин під дією вільних радикалів.

Передбачається, що роль лактоферину при вигодовуванні полягає в маскуванні заліза в молоці. Лактоферин виступає як фактор, що лімітує вміст заліза, доступного для мікроорганізмів. Пов’язуючи іони «зайвого» заліза і інших металів, лактоферрин позбавляє патогенну флору життєво важливих мікроелементів / 2 /.

2. Переважна локалізація лактоферину в секреторних рідинах побічно вказувала на те, що основна функція цього білка в захисті слизових від патогенів. Надалі було встановлено, що лактоферин ефективно використовується в захисті організму від ентеральних інфекцій і має здатність пригнічувати широкий діапазон мікробних агентів, незалежно від своєї здатності зв’язувати залізо. Найбільш вивченим механізмом антибактеріальної дії білка є специфічне взаємодія лактоферину з зовнішньої бактеріальної мембраною, яке призводить до загибелі клітин бактерій / 3 /.

3. Доведено, що лактоферин володіє антивірусною активністю проти широкого спектра вірусів людини і тварин з ДНК і РНК геномами. Лактоферин пов’язує різні антигени вірусної природи переважно в умовах in vitro.

На даний момент показано дію білка проти вірусів простого герпесу 1 і 2, цитомегаловірусу, ВІЛ, вірусу гепатиту С, хантавірусів, ротавірусів, поліовірусов першого типу, аденовірусів, респіраторного синцитіальним вірусу, мишачого вірусу лейкозу Френда.

Саме тому так часто практикується в вітчизняних лікарнях припинення грудного вигодовування при ротавірусних інфекціях є дуже грубою помилкою терапії.

4. Крім прямого антимікробної дії, лактоферрин може впливати на запальний процес, викликаний мікробної інфекцією. Це підтверджується експериментами, в яких присутність лактоферину захищає від гастритів, індукованих Helicobacter pylori, підтримує цілісність слизової кишечника від впливу бактеріального липополисахарида, знижує токсичність і навіть смертність при високому інфікуванні ентеротоксічним штамом E. сoli.

5. Лактоферин володіє також і протигрибкову активність. Наприклад, проти Candida albicans – симбіонтів, що утворюють колонії в слизовій оболонці ротової порожнини здорових людей. Дослідження, що проводяться на мишах з ослабленим імунітетом і симптомами стоматиту, приводили до значного зменшення числа Candida albicans в ротовій порожнині і розмірів поразки мови. Показано, що оральне введення лактоферину зменшує кількість патогенних організмів в тканинах, близьких до шлунково-кишковому тракту у кількох моделей інфікованих тварин.

Більш того, ВІЛ-інфіковані хворі з Candida albicans, стійких до антигрибковим препаратів, повністю позбавлялися від грибкової інфекції після введення суміші, що містить лактоферрин.

6. Лікування за допомогою лактоферину онкохворих, за допомогою введення його внутрішньовенно, показує дуже гарні і обнадійливі результати.

7. Відомо, що ріст і розвиток шлунково-кишкового тракту новонароджених тварин, які вигодовуються материнським молоком, інтенсивніше, чим у годованих молочними сумішами. Дослідження показали, що лактоферин людини є чинником, що стимулює цей ріст, і ця здатність теж не залежить від наявності зв’язаного заліза. Це відкриття збільшує значимість лактоферину в шлунково-кишковому тракті дитини: лактоферрин не тільки є джерелом заліза і амінокислот, але і сприяє клітинному росту.

8. Сучасні дослідження новозеландських вчених дозволили відкрити нову активність лактоферину, яка дозволяє розглядати лактоферрин як регулятор росту кісткової тканини. Було встановлено, що лактоферин захищає кістку від стоншування (остеопорозу). Результати досліджень показують, що лактоферин є найбільш сильним активатором росту кістки в порівнянні з вже відомими факторами, включаючи епідермальний фактор росту. Досліди на мишах привели до 4-х кратного збільшення кісткової маси тварини в порівнянні з контролем.

Таким чином, фізіологічні властивості лактоферину разюче різноманітні. До них відносяться:

захист організму від бактеріальних, вірусних та грибкових інфекцій;
контроль концентрації іонів заліза в біологічних рідинах;
протизапальна і імуномодулююча активність;
регуляція клітинного росту і диференціювання (для кісткової тканини і кишечника);
уповільнення зростання ракових пухлин і метастазування.

Ряд цікавих властивостей лактоферину зручніше розглядати, користуючись схемою.

Зеленим кольором позначені глобальні активності лактоферину – захист від бактерій, вірусів, грибків і паразитів, знищення ракових клітин за механізмом апоптозу, регуляція функцій імунної системи і запального процесу.

Синім кольором відзначені ферментативні активності, що відповідають за розщеплення бактеріальних і вірусних інфекційних чинників.

Жовтим кольором позначені молекулярні механізми дії лактоферину, що перегукуються з реалізацією глобальних активностей.

Лактоферин і анемія

З усіх анемій найпоширенішою є залізодефіцитна (ЗДА), яка становить приблизно 80% від всіх анемій.

ЗДА – це клініко-гематологічний синдром, що характеризується порушенням синтезу гемоглобіну в результаті дефіциту заліза, що розвивається на тлі різних патологічних (фізіологічних) процесів.

Дефіцит заліза у дітей призводить до зростання інфекційної захворюваності органів дихання і шлунково-кишкового тракту. Залізо необхідно для нормального функціонування структур головного мозку, при його недостатньому вмісті порушується нервово-психічний розвиток дитини.

Особливо активно всмоктування заліза відбувається з грудного молока, хоча його зміст в ньому невелика – всього 1,5 мг в літрі; біодоступність заліза грудного молока становить до 60%.

Цьому сприяє особлива форма, в якій воно представлено, – у вигляді залізовмісного білка лактоферину. Лактоферин в грудному молоці міститься у вигляді насиченої (пов’язаної з залізом) і ненасиченої форм. Співвідношення форм лактоферину змінюється в залежності від періоду лактації. Протягом перших 1-3 місяців життя превалює насичена железотранспортная форма лактоферину. Наявність специфічних рецепторів до лактоферину на епітеліальних клітинах слизової оболонки кишечника сприяє адгезії з ними лактоферину і більш повної його утилізації.

Найважливішим фактором корекції залізодефіциту є збалансоване харчування, і в першу чергу грудне вигодовування. Грудне молоко не тільки містить залізо в високобіодоступной формі, а й підвищує абсорбцію заліза з інших продуктів, що вживаються одночасно з ним.

Застосування лактоферину в фармакології і дитячому харчуванні

В Японії після активних багаторічних досліджень створили лікарський препарат на основі лактоферину коров’ячого молока, який використовують для лікування діареї, викликаної ротавірусної інфекцією у дітей. Також цей препарат запобігав розвиток раку печінки у хворих з гепатитом С.

В Італії проведені успішні дослідження із застосування лактоферину корови для лікування анемії вагітних / 16 /.

У Московському НДІ онкології ім. П.А.Герцена налагодили виділення лактоферину з грудного молока для лікування онкологічних хворих в післяопераційному періоді і отримують хороші результати такої терапії / 7 /.

На даному етапі розвитку промисловості додавання лактоферину в штучні суміші для вигодовування дітей вкрай утруднено і дорого, тому в масових обсягах не здійснюється / 5 /.

Виробництво 1 грама лактоферину коштує понад 3000 доларів!

Результати дослідження жіночого молока на вміст лактоферину

У Відділі молекулярної генетики Науково-дослідного інституту експериментальної медицини СЗО РАМН в Санкт-Петербурзі вже багато років вивчають властивості багатофункціонального білка грудного молока – лактоферину. Далі – короткий огляд перших результатів.

Питання про доцільність грудного вигодовування після одного року широко обговорюється на конференціях консультантів з грудного вигодовування та педіатрів. Метою даного дослідження було визначення змісту лактоферину і його насиченості залізом і міддю в зразках молока жінок. На добровільних засадах 15 жінок протягом 2 років лактації зібрали зразки грудного молока (понад 7000 зразків), в яких проаналізовано зміст лактоферину.

Протягом першого тижня лактації концентрація лактоферину в молозиві становила 2-8 мг / мл, далі концентрація лактоферину поступово знижувалася і до кінця першого року лактації становила від 0,5 до 2 мг / мл.

Протягом другого року лактації концентрація лактоферину становила 0,5-1 мг / мл.

На терміни лактації понад два роки ми отримали всього 24 зразки з рекордними термінами до п’яти років лактації. У них зміст лактоферину становило від 2 до 5 мг / мл, т. Е. За змістом лактоферину таке молоко було близько до молозива.

Оцінка обсягу пізнього молока дозволяє припустити, що щодня дитина отримує з ним більше 50 мг лактоферину, що близько до терапевтичній дозі лактоферину для хворих на онкологічні захворювання.

Лактоферин зберігається при заморожуванні і низькотемпературної пастеризації і при зберіганні в поліетиленових пакетах і жорсткому поліетилені, тому діти, які отримують в якості догодовування донорське грудне молоко, отримують і лактоферин грудного молока.

You may also like...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

code