Пишні форми сьогодні не в моді. Саме тому дівчата і жінки у всьому світі прагнуть придбати тонку талію, надати своїм ніжкам стрункість, зробити живіт плоским. З поставленим завданням їм успішно допомагають впоратися численні дієти. Однак крім цього методу існує велика кількість спеціальних напоїв для схуднення, які, між іншим, легко приготувати в домашніх умовах. Один з них – очищающий кисіль.
Склад і користь
Кисіль – це споконвічно слов’янський напій, який придумали наші предки. Русичі вживали його з давніх часів, але і в даний час старовинний продукт не втратив актуальності. До речі, назва своє напій отримав завдяки кислуватий смак, приобретаемому рідиною з тягучою консистенцією в результаті процесу бродіння.
Базовим компонентом киселю стають злаки, молоко або фрукти-ягоди. Виходячи з цього, можна сміливо заявити про те, що старовинний російський напій багатий біологічно активними і мінеральними сполуками. Злаковий кисіль постачає організм людини вітамінами групи В, плодово-ягідний – токоферолом, аскорбіновою кислотою, вітаміном А, молочний – протеїнами. У будь-якому очищающем киселі міститься чимало калію, магнію, натрію, заліза, фосфору, кальцію. Енергетична цінність напою невелика – в середньому 53 кКал в перерахунку на 100 г харчового сировини.
Користь очищає киселю величезна. Цілющий напій виводить за межі організму накопичення шлаків і токсинів, позбавляє живі тканини надлишкової рідини, ліквідує запори, в тому числі хронічного характеру. Разом з баластними речовинами і продуктами переробки внутрішнє середовище тіла людини за рахунок вживання в їжу очищає напої залишають і зайві калорії, представлені жирами. Як наслідок, відбувається м’яке, але ефективне схуднення. До того ж підвищується імунітет, стабілізується робота нервової системи, зміцнюються кістки, поліпшується стан шкіри, нігтів і волосся; налагоджується процес травлення. Регулярне вживання очищає напою перешкоджає розвитку авітамінозу, омолоджує організм людини, сприяє загоєнню ушкоджень слизової оболонки шлунка і кишечника, знімає запалення перерахованих органів шляхом обволікання їх стінок. А ще такий кисіль чистить кровоносні судини від холестеринових відкладень і не дає розвиватися атеросклерозу.
Пити очищающий кисіль з метою оздоровлення і тим більше схуднення необхідно, як мінімум, протягом двох тижнів без перерви. При цьому забороняється їсти жирну і взагалі занадто калорійну їжу, щоб не затримувати наступ очікуваного результату і не звести всі свої старання до нуля.
рецепти
Кисіль «Гречаний». Знадобляться: вода – 1,25 л, гречана мука – 1 ст.л., натуральне нерафінована лляне масло – 2 ст.л.
Приготування. Розчиніть борошно в склянці теплої води так, щоб не було грудочок. Воду, що залишилася перелийте в каструлю і закип’ятити. Введіть в підготовлену рідину борошняної розчин, помішуйте майбутній напій протягом 15-ти хвилин. Як тільки остигає кисіль з гарячого перетвориться в теплий, влийте в нього масло і знову перемішайте. Що очищає напій готовий!
Кисіль «Вівсяної». Склад: 50 г вівсяних пластівців, 150 г червоного буряка, 100 г в’яленого чорносливу, 1,5 л окропу.
Приготування. Наповніть каструлю гарячої скипіла, туди покладіть пластівці з вівса. Коренеплід очистіть від шкірки, натріть на тертці. Чорнослив замочити в гарячій воді хвилин на 5-7, потім обсушити і порізати шматочками. Буряк і сухофрукт змішайте, і, подібно до пластівців, відправте в каструлю. Варіть отриману суміш на повільному вогні протягом 15-ти хвилин. Цього часу має вистачити для того, щоб кисіль загус. Тепер зніміть напій з плити, процідіть, скориставшись друшляком, остудіть до теплого стану. Вівсяної очищающий кисіль необхідно вживати окремо від прийомів їжі, витримуючи двогодинний інтервал до або після. Рекомендується пити його тричі на добу, останній раз – перед сном.
Кисіль «Класичний». Будуть потрібні: вівсяні пластівці – 300 г, нежирна сметана – 20 г, житній хліб – 1 кусень, кефір з низьким відсотком жирності – 100 мл, столова вода – 2 л.
Приготування. Візьміть скляну банку об’ємом 3 л, помістити туди всі перераховані вище інгредієнти, включаючи воду (вона повинна бути теплою). Відкритий посудину з поживною сумішшю потрібно поставити в тепле місце. Шийка банки бажано затягнути шматочком марлі. Через три дні цей розчин процідіть в каструлю, яку слід поставити на повільний вогонь. Як тільки рідина закипить, зніміть її з плити. Що очищає кисіль «Класичний» треба пити в охолодженому вигляді за півгодини до кожної трапези. Разова порція напою становить 1/2 склянки. Цим киселем не забороняється замінювати один або два основних прийоми їжі з метою збільшення швидкості схуднення.
Кисіль з насіння льону. Інгредієнти: окріп – 0,5 л, лляне насіння – 1 ст.л.<>br / Приготування. Рослинна сировина помістіть в термос, після чого залийте гарячою, тільки що скипіла рідиною. Залиште суміш в такому вигляді на всю ніч. Вранці профільтруйте кисіль. Пийте його прохолодним кілька разів на день за півгодини до прийому їжі. Лляної очищающий кисіль можна вживати 10 днів поспіль.
журавлинний кисіль. Склад напою: свіжі або заморожені ягоди журавлини – 100 г, бджолиний мед – 2 ст.л., картопляний крохмаль – 1 ст.л., столова вода – 500 мл.
Приготування. Очистіть ягоди від листя і гілочок, якщо вони є; промийте під проточною водою. Морожені плоди використовуйте, не розморожуючи. Перетворіть журавлину в пюре, пропустивши рослинний продукт через блендер. Можна додати трохи води. Отриману журавлинну кашку залийте окропом в кількості 250 мл. Нехай суміш настоїться протягом 10-ти хвилин, потім процідіть її, скориставшись ситом з дуже дрібними осередками. Перелийте ягідний сік в каструлю, додайте мед, перемішайте і поставте на вогонь. Поки чекаєте закипання майбутнього напою, розведіть крохмаль в залишилася холодної водичці (в розчині не повинно бути грудочок!). Тепер влийте рідкий крохмальний розчин в каструлю з киплячим журавлинним соком. Варіть очищающий кисіль на маленькому полум’я, часто помішуючи, поки той не загусне. Готовий напій вживайте в теплому або охолодженому вигляді.
Що очищає кисіль з каркаде. Склад напою: вода – 300 мл, кукурудзяний крохмаль – 2 ст.л., чай каркаде – 10 г, цукрозамінник – 6 гранул.
Приготування. Сушений каркаде покладіть в чашку з глибоким дном. Воду закип’ятити, залийте нею пелюстки суданської троянди. Заварений чай залиште в спокої на 25 хвилин. По закінчення даного часу профільтруйте склад, влийте в неї розведений у воді цукрозамінник. Солодку чайну суміш поставте на вогонь і доведіть до кипіння. Потім поступово додайте в неї водно-крохмальний розчин (крохмаль слід поширити з 50 г холодної водички). Продовжуйте варити кисіль, періодично помішуючи, до загусання. Пийте його охолодженим, коли захочете.
Кисіль «Рисовий». Знадобиться: білий рис – 0,5 склянки, мед – 50 г, кухонна сіль – щіпка, холодна вода.
Приготування. Рисову крупу переберіть, гарненько промийте в декількох водах і замочіть чистої холодної рідиною на ніч. Вранці злийте воду, перекладіть рис в каструлю, додайте туди 2 л чистої води. Томіть крупу на маленькому вогні з відкритою кришкою, постійно помішуючи 1,5-2 години, поки вона не розвариться остаточно. Потім каструлю з кашею зніміть з плити, пропустіть вміст ємності через блендер. Пюре посоліть, подсластите, додайте трохи води. Знову доведіть кисіль до кипіння. Остудіть і вживайте кілька разів на день по склянці в проміжках між їжею.
Протипоказання
Що очищає кисіль не рекомендується пити при наявності у вас таких захворювань, як геморой, серцева недостатність, проблеми з нирками, бактеріальні та вірусні інфекції, серйозні збої в роботі кишечника. Не можна їсти в період прийому зазначеного напою гострі страви.