Виявляється, у барменів є своє професійне свято. Міжнародний день бармена відзначається 6 лютого під багатьох країнах світу. Ця професія з’явилася в середині XIX століття в Сполучених Штатах Америки, під час «Золотої лихоманки». Людина за барною стійкою займався розливом напоїв і приготуванням коктейлів. А в 1862 році Джері Томас випустив книгу «Bartender’s Guide» – своєрідний довідник про напої, коктейлях і правилах поведінки бармена.
В СРСР подібне видання вийшло набагато пізніше – в 1978 році. Автором посібника «Технологія приготування змішаних напоїв» був Олександр Георгійович Кудрявцев, який багато років пропрацював в кращих барах Москви. Сам А. Г. Кудрявцев запевняв, що саме він домігся того, щоб людей, які працювали в радянських барах, називали барменами, а не буфетниками, як було прийнято раніше.
Найстарішим в світі барменом є Анджело Каммарата з Пенсільванії. По крайней мере, так стверджує Книга рекордів Гіннеса. Анджело встав за барну стійку юнаків в 1933 році і 79 років залишався вірним обраній професії. Був в його кар’єрі перерву в кілька років, коли, в роки Другої світової війни, бармен був покликаний в армію. Пішов на заслужений відпочинок бармен-ветеран коли йому було вже далеко за 90 років. І зайнявся написанням мемуарів. Йому було про що розповісти.
Відвідувачі, природно, помічають, що барменів-чоловіків набагато більше, чим жінок. Втім, і у жінок є свої рекордсмени: англійка Доллі Севіля працювала барменом 74 роки. За ці роки вона розлила більш 2 000 000 пінт пива. Померла Доллі Севіля у віці 101 року. Лише за кілька тижнів до смерті бабуся припинила виходити на роботу, при цьому, вважалася в штаті до останніх днів.
Німецький бармен Міхаель Штурм в 2017 році встановив світовий рекорд з перенесення пивних бокалів. Він примудрився пронести в руках відразу 26 келихів на відстань 40 метрів. Для того, щоб рекорд був зафіксований, від учасника потрібно зберегти не менше 90 відсотків напою під час шляху. Невтомний бармен вирішив не зупинятися на досягнутому, і намітив новий рубіж – 29 келихів.
А ось бельгієць Барт Уейн по праву вважається самим витривалим барменом в світі. Він працював за стійкою 102 години поспіль. Незвичайне досягнення було зареєстровано в кафе «Пленті» (Східна Фландрія). Після кожної години роботи Уейну дозволялося відпочити п’ять хвилин. Якщо рекордсмен відмовлявся від перерви, то це час переносилося на наступну годину. Таким чином, Барт Уейн зміг навіть поспати 45 хвилин.
Серед барменів проводяться навіть чемпіонати світу. Організатором цих змагань є Міжнародна асоціація барменів. Головна мета змагання – не тільки показати своє вміння, але й обмінятися досвідом. У 2018 році світовий чемпіонат пройшов в Естонії. Прямий репортаж з Таллінна дивилися близько 200 000 глядачів по всьому світу. Традиційно бармени змагаються в двох номінаціях: «Класика» і «Флейрінг». Від барменів-класиків потрібне вміння приготування коктейлів. А ось у другій номінації оцінюються артистичні здібності: наприклад, жонглювання пляшками.